Телефонът на гръцкия журналист Спирос Сидерис забивал, докато го следели  Зам.-шефът

...
 Телефонът на гръцкия журналист Спирос Сидерис забивал, докато го следели  Зам.-шефът
Коментари Харесай

Подслушван от “Пегас” главен редактор: Изпитвах вина, първата ми мисъл бе за семейството

 Телефонът на гръцкия журналист Спирос Сидерис забивал, до момента в който го следели
 Зам.-шефът на Министерство на вътрешните работи Катинов: Няма данни България да разполага със системата

 14 страни в Европейски Съюз обаче признали, че употребяват легално създадения в Израел програмен продукт

Изпитах виновност и терзание какво ще кажат фамилията ми, приятелите ми, служебните ми контакти, когато схванат, че връзката им с мен е била подслушвана. Това беше първата ми мисъл, а не правната страна на нещата.

Така основният редактор на “Юрактив - Гърция ” Спирос Сидерис разказа възприятията си, когато схванал, че е подслушван с шпионския програмен продукт “Пегас ”.

Той бе един от лекторите на конференцията “Случаят “Пегас ”: Как технологиите проникват в персоналното пространство и завладяват демокрациите ни ”. Организира я в софийския Дом на Европа евродепутатът от Партията на европейските социалисти Иво Христов. Той изясни, че заразяването може да стане и с нормално пропуснато повикване по приложението за криптирана връзка WhatsApp.

Самият “Пегас ” е основан от частна компания в Израел и публично се продава единствено на държавни управления Целта му е да се употребява при идентифициране на терористи, както и при събиране на доказателства от телефони на нарушители.

“Но аз не съм нито нарушител, нито съм имал работа с класифицирани документи ”, разяснява Спирос Сидерис. На въпрос на “24 часа ” дали е усетил по някакъв метод, че е подслушван, той изброи някои странни фактори в държанието на мобилния си телефон.

Екранът му замръзвал, случвало се, когато си приказва с хора, да чуе непознати гласове или бийпване. “Беше доста рядко през 2015 година, само че през 2021 година ставаше постоянно ”, изясни журналистът. И добави, че телефонът му постоянно се изключвал.

Евродепутатът Иво Христов напомни, че 14 страни в Европейски Съюз са признали, че имат софтуера. Взели го легално, само че не било ясно какъв брой страни още разполагат с него. Оказало се, че и в Полша и Унгария програмата се употребява освен за следене на терористи. Тези с достъп до нея следели освен опозицията, а и вътрешнопартийни съперници. В Саудитска Арабия пък се стигнало до убийството на опозиционен публицист.

Самата стратегия разрешавала когато и да е да се включи камерата на телефона, както и микрофонът. Така можело да се наблюдават даже най-интимните моменти на човек.

“Щом научите, че нямате право на персонален живот, се чувствате неловко. Променяте навиците си, без да желаете. Особено с хората, които желаете да отбраните ”, изясни Сидерос. И прикани политиците да не вършат взаимни отстъпки в отбраната на персоналните човешки права.

“Демокрацията би трябвало да е вашето знаме, не знамето на вашата партия ”, сподели той и бе бурно приветстван.

Зам. вътрешният министър Венцислав Катинов пък уточни, че няма данни България да е употребявала или да има “Пегас ”. Коментарът му бе във връзка думите на нидерландска евродепутатка, че страната ни е хъб за сходен програмен продукт. Прокуратурата и ГДБОП към момента ревизират дали България е употребила софтуера. Нарече програмата “върха на айсберга ” и изясни, че промишлеността за сходен програмен продукт е оценена на 12 милиарда $ за интервала 2012-2021 година

Да има минимални условия за отговорността на производителя, изиска националният ни координатор по киберсигурност Петър Кирков. А Мирослав Стефанов от Българската асоциация на етичните хакери посочи, че много държавивече имат киберармии.

Изрично уточни, че те се занимават не с набези, а със отбрана. Даде образец с флота и Военновъздушни сили. “В Китай числеността на тази киберармия е 12 000 души. Това са хора, които следят кой употребява кибероръжия, каквото е и софтуерът “Пегас ”. Изготвят разбори и това им оказва помощ да бъдат в течение какво къде се употребява и от кого. И когато нещо се случи, те са подготвени. В това отношение България има да наваксва ”, безапелационен бе Стефанов.

И той, и Христов, както и други участници във форума се сплотиха към тезата, че би трябвало да има рамка на европейско равнище за сходни стратегии. Защото, въпреки и основани за предварителна защита на тероризма, слабото им звено е в това кой ги употребява. А телефонът, посочи Христов, знаел за индивида повече, в сравнение с той за себе си.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР